Dit jaar schrijft historicus en terrorisme-expert Beatrice de Graaf het Maand-essay. In Crisis! schetst ze historische crises en de rol die de overheid speelde als beheerser hiervan. En tijdens de Maand van de Geschiedenis trekt ze door het land om over haar essay te vertellen.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! geschiedenis voor het voetlicht.

Beatrice de Graaf schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2022.

Het essay Crisis! is een uitgave van Uitgeverij Prometheus en is de hele maand oktober te koop in de betere boekhandel zo lang de voorraad strekt.

Crisis!

Nederlanders redden zich altijd wel uit een crisis. Ze worstelden en kwamen boven. Ze hielpen elkaar of werden er weer bovenop geholpen door Vadertje Staat. Maar tegenwoordig lijken er steeds meer burgers te twijfelen aan die uitgestoken hand. Wil de staat ons wel redden, is het geen verkapte onderdrukking?

In Crisis! schetst Beatrice de Graaf historische Nederlandse crises en de rol die de overheid speelde als crisisbeheerser. Eeuwenlang was er helemaal geen overheid en waren we op elkaar aangewezen. Pas met de komst van het koninkrijk in de negentiende eeuw en nieuwe wetten rondom volksgezondheid, rampbestrijding en crisisbeheersing nam de overheid die taken van de burger over. Tegelijkertijd namen de verwachtingen, de kritiek en de achterdocht van de burgers toe.

Historicus Beatrice de Graaf is faculteitshoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. De Graaf treedt in de media regelmatig op als terrorisme-expert en nam op 12 jl. maart de Comeniusprijs 2022 in ontvangst voor haar werk op het gebied van de geschiedenis van oorlog, vrede en veiligheid en de bijzonder heldere en onafhankelijke wijze waarop zij over deze onderwerpen aan het publieke debat deelneemt. 

Wat een ramp!

Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. Daarom onderzoeken we in oktober de verwoestende kracht van rampen, maar kijken we ook naar rampen die door menselijk handelen zijn voorkomen. We brengen een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. En aan de creativiteit, samenwerking en innovatie die uit een vreselijke gebeurtenis kunnen voortvloeien. Lees meer over het jaarthema van de Maand van de Geschiedenis en bekijk de trailer.

Beatrice on Tour

Tijdens de Maand van de Geschiedenis trekt ze door het land om over haar essay te vertellen. Benieuwd wanneer ze bij jou in de buurt komt spreken? Ontdek het in deze route!

Nacht van de geschiedenis

29 – okt 2022

Beatrice in de media

21-09-2022
Podcast
NPO Radio 1
De ongelooflijke Podcast nr.106:
‘Crisis! Geschiedenis en geloof achter de crises van deze tijd’ met Beatrice de Graaf en Stefan Paas

28-09-2022
TV Optreden
Op1
“De overheid doet veel meer dan vroeger”. Het lijkt wel of we van de ene in de andere crisis vallen. Maar hebben we nu echt zoveel meer crises dan vroeger? Of kunnen we gewoon niet meer omgaan met tegenslagen? Hoogleraar internationale en politieke geschiedenis Beatrice de Graaf buigt zich in een essay over deze vraag en vertelt erover bij Op1.

02-10-2022
Radio
OVT
Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. Deze week het startschot vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Subscribe to SHN