Listen now!

In this episode of ‘SHN: The Podcast’, Erik de Lange interviews Wouter Klem (in Dutch) on social unrest and terrorism in Europe during the late 19th century.

Welcome to the next episode of ‘SHN: The Podcast’, a series of podcast episodes produced by the Security History Network in collaboration with Utrecht University. The series exists of conversations between experts in the field of Security History from the nineteenth century and beyond. Security analysts, historians and social scientists from around the world are interviewed by the core members of the network with the aim of exploring connections across disciplines from area studies to social psychology, and from medicine to digital humanities. More episodes can be found on https://securityhistorynetwork.com/podcasts/.

With special thanks to Annegreet Silvius for the creation of the jingle.

Dr. Erik de Lange is an Assistant Professor at the Utrecht University who is doing research on naval cooperation and the international ordering of the Mediterranean Sea in the nineteenth century.

Wouter Klem (1988) studeerde geschiedenis in Leiden. Hij promoveerde in 2020 aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar de terrorismebestrijding van de late negentiende eeuw.

De Antiterroristen

Published July, 2022 by Prometheus

‘De anarchist wordt niet langer beschouwd als menselijk, maar als een wild beest dat overal moet worden opgejaagd,’ beklaagde de anarchistische terrorist Émile Henry zich in 1894, kort nadat hij met een willekeurige bomaanslag in Parijs tientallen mensen doodde en verwondde. Uniek was zijn aanslag niet, het was er een uit vele. Tijdens de eerste internationale golf van terrorisme eind negentiende eeuw ontploften alleen al in Europa tientallen bommen en werden presidenten en vorsten koelbloedig vermoord. Het was voor de Europese regeringen snel duidelijk dat ze een dreiging die zo grenzeloos was als het anarchisme onmogelijk alleen konden bestrijden. Politiechefs uit heel Europa kregen de vrije hand om gezamenlijk en naar eigen inzicht de eerste internationale terrorismebestrijding vorm te geven, ondanks het aanzwengelende nationalisme en de conflicterende internationale belangen. In dit boek laat Wouter Klem op basis van uitvoerig archiefonderzoek zien hoe een nieuwe politiegeneratie _ de antiterroristen _ middels studiereizen, conferenties en de uitwisseling van de nieuwste technologieën het anarchistische gevaar in kaart bracht en bestreed. In heel Europa, waaronder in Nederland, kwamen nieuwe samenwerkingen van de grond. De antiterroristen zochten de morele en rechtsstatelijke grenzen op, richtten centrale politiebureaus in voor Europese surveillance en deelden vrijelijk persoonsgegevens en dreigingsrapporten. Henry had gelijk, heel Europa bundelde haar krachten tegen de anarchisten.

Subscribe to SHN